Steenwijker Courant

Steenwijker Courant van 17 augustus 2020
Belt-Schutsloot – Een halve wereldreis achter de rug en ook nog eens gepubliceerd auteur. En dat allemaal voor je twaalfde. Kiki Kramer (12) uit Belt-Schutsloot heeft voor haar jonge leeftijd al heel wat meegemaakt. Een flink deel van haar avonturen vind je terug in Avonturen Op Slippers, waarvoor de halve wereldreis die ze met haar familie (vader Jurgen, moeder Mirjam en zusje Noor) ondernam.

Een gat in de lucht sprong ze niet meteen toen haar ouders haar en Noor vertelden dat ze een jaar lang met de zeilboot op wereldreis gingen. ,,Ik vond het best spannend. Bovendien had ik geen zin om van alles en iedereen afscheid te nemen.” Jurgen, een gepassioneerd zeiler, droomde altijd al van een tocht over Atlantische Oceaan, een droom die bij de avontuurlijk ingestelde Mirjam in vruchtbare aarde valt.

De eerste plannen worden in 2012 gesmeed, maar Jurgen krijgt kort daarop een hartinfarct. ,,Ik lag in coma en zweefde een tijdje op de rand van de dood”, vertelt Jurgen. Zelfs als hij zou ontwaken zouden de vooruitzichten niet goed zijn. Gelukkig komt hij weer bij en de plannen verdwijnen in de ijskast. ,,Na een tijdje begon het toch weer te kriebelen. Ik voel me goed en ik weet niet of ik dertig jaar heb of niet, dacht ik. Daarom hebben we alsnog doorgezet.”

Atlasgebergte

Na ruim drie jaar plannen en sparen vertrekt de familie Kramer in het voorjaar van 2018 vanaf Workum, om vervolgens de Europese westkust af te zakken richting Afrika, waar ze onder de indruk raken van de uitgestrekte woestijnen en het majestueuze Atlasgebergte. Bij de Canarische Eilanden steken ze de Atlantische Oceaan over naar de Caribbean en doen het gebied aan waar de bekende Pirates Of The Carribbean-films zijn opgenomen. Via het paradijselijke Dominica varen ze door naar Puerto Rico.

Kiki had met zichzelf afgesproken onderweg een dagboek bij te houden over alles wat zij zou meemaken. Schrijven heeft ze altijd al mooi gevonden, vertelt ze. ,,Dat doe ik al sinds ik zes ben. Meestal zijn het verhaaltjes over wat Noor en ik meemaken, over school of onze vrienden.” Ze laat het idee onderweg echter varen. ,,We maakten zoveel mee, het was gewoon geen doen. Dus ben pas aan de slag gegaan toen wij weer thuis waren.”

Avonturen Op Slippers beschrijft de avonturen die Kiki en Noor onderweg meemaakten. Zo helpen de zusjes tijdens hun verblijf op de Grenadines de bediening van een restaurant met het ophalen van de drinkbekers. ,,Kregen we allebei twintig dollar voor. Daar hebben we een heleboel ijsjes voor gekocht.”

Draaierig

Het lukt de familie Kramer helaas niet om hun reis te voltooien. Jurgens hart speelt op als ze in de buurt komen van de Bermudadriehoek. ,,Ik voelde me ineens draaierig, het ging niet goed.” In het ziekenhuis wordt Jurgen ontraden om de zeiltocht voort te zetten. Het gezin keert per vliegtuig terug naar Nederland. ,,Ooit maken we die laatste etappe nog eens af”, aldus Jurgen. ,,Mijn plannen laten varen door een beperking, daar wil ik niet aan. Durf je droom te leven, zeg ik altijd.”

Onwezenlijk

Kiki slaat bij thuiskomst meteen aan het schrijven. Mirjam heeft contacten in de uitgeverswereld en zo komt het tot een heuse publicatie. Het voelt nog steeds een beetje onwezenlijk, vertelt ze. ,, Laatst spraken vrienden mij op straat aan over het boek. Ik ben er super blij mee, maar het voelt ook een beetje gek.” Heeft ze de smaak van het schrijven nu te pakken?

,,Ik denk dat ik het er altijd wel als hobby bij zal doen. Maar niet professioneel, denk ik. Nee, ik denk dat ik architect wil worden.” Het reizen zit er inmiddels wel goed in. ,,Ik heb wel zin om weer op pad te gaan. Zeilen of backpacken. Waarheen? Indonesië. Of anders Madagaskar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *